Η τροφική αλλεργία δεν αφορά μόνο βρέφη και παιδιά όπως κάποιοι πιστεύουν. Άτομα οποιασδήποτε ηλικίας χωρίς κανένα ατομικό ιστορικό ατοπίας μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση σε κάποια τροφή. Οι κατηγορίες τροφίμων που συχνότερα σχετίζονται με αλλεργία είναι τα γαλακτοκομικά, το αυγό, τα σιτηρά, οι ξηροί καρποί, το ψάρι και τα θαλασσινά. Η διάγνωση της τροφικής αλλεργίας γίνεται με τη βοήθεια δερματικών δοκιμασιών και εργαστηριακών εξετάσεων.
Αν και παλαιότερα ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της τροφικής αλλεργίας ήταν η αποφυγή του τροφικού αλλεργιογόνου, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς ότι κάποια παιδιά με τροφική αλλεργία μπορούν να καταναλώσουν κατά περίπτωση συγκεκριμένες ποσότητες τροποποιημένου αλλεργιογόνου πχ ψημένου αυγού ή γάλακτος μετά από έλεγχο και καθοδήγηση από Αλλεργιολόγο. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε την άσκοπη πλήρη αποφυγή τροφών με σημαντική διατροφική αξία, που ειδικά στα παιδιά μπορεί να επηρεάσει τόσο την ανάπτυξή τους όσο και την ποιότητα ζωής τους. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι η συχνή κατανάλωση αλλεργιογόνου σε μορφή που ανέχεται ο ασθενής μπορεί να οδηγήσει σε επαγωγή ανοχής στο αλλεργιογόνο σε όλες τις μορφές, δηλαδή και σε μη θερμικά επεξεργασμένο αυγό (πχ τούρτες, παγωτό) ή γάλα (φρέσκο γάλα).