Με την εφαρμογή της μοριακής διαγνωστικής είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σε ποιές συγκεκριμένες πρωτεΐνες ενός αλλεργιογόνου είναι ευαισθητοποιημένος ο ασθενής. Η γνώση αυτή μας παρέχει τη δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης της αλλεργικής νόσου. Έτσι ένας ασθενής ανάλογα με τις ευαισθητοποιήσεις του μπορεί να μην χρειάζεται να εφαρμόσει πλήρη αποφυγή του αλλεργιογόνου. Για παράδειγμα ένα παιδί με αλλεργία στο φρέσκο γάλα μπορεί να ανέχεται το γάλα σε ψημένη μορφή, δηλαδή μπορεί να καταναλώσει κέικ ή μάφιν με γάλα. Ομοίως και με το αυγό κάποιοι ασθενείς μπορούν να το καταναλώσουν μόνο καλά βρασμένο, ενώ παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση με τη βρώση του σε άλλες μορφές (πχ μαρέγκα, παγωτό).

Ο Αλλεργιολόγος θα σας κατευθύνει και θα σας ενημερώσει σε ποια μορφή και ποσότητα μπορείτε να καταναλώσετε ένα τρόφιμο. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε την άσκοπη πλήρη αποφυγή τροφών με σημαντική διατροφική αξία, που ειδικά στα παιδιά μπορεί να επηρεάσει τόσο την ανάπτυξη τους όσο και την ποιότητα ζωής τους. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι η συχνή κατανάλωση αλλεργιογόνου σε μορφή που ανέχεται ο ασθενής μπορεί να οδηγήσει σε επαγωγή ανοχής στο αλλεργιογόνο σε όλες τις μορφές (δηλαδή και στο μη θερμικά επεξεργασμένο αυγό ή γάλα).